Nye indlæg

Forfatter Michael Ford
 
Kronikker, kommentarer
og "knæk-prosa"-tweets
fører dig gennem KOMA-trilogiens og
Michael Fords univers.
 
 
 
 
 
 

Vox Populi.

Skrevet af Michael Ford
23-05-2017 11:21
Michael Ford, Vox PopuliVox Populi
Har Marine en chance?

Folkets stemme. Folket, også kendt som manden på gaden, Maren i mosen eller Marine – Vox Populi.

Vi er vidner til populisternes indtog. Mistillidens demagoger brøler. Trump, Le Pen og Wilders. Alternativer og frihedspartier. Frihed for hvad?

Populisme, en politisk doktrin, bevægelser forankrede i det jævne folks verdensbillede. Præmissen er mistillid til globaliseringen, personliggjort af de herskende klassers accept af korrupte politikere, frihandel og folkevandringer.

Det er den lille mand mod eliten. Fungerer bedst i demokratier, hvor det ikke kræver kvalifikationer at stille op. Hvorefter vi stemmer på den kandidat, vi er mindst uenige med, eller på det bedst retoucherede billede på en valgplakat.

Og selv om vi ved, at valgløfter er løgnehistorier, trasker vi troligt hen til valgstedet, propper sedlen i boksen og håber, at denne gang vil min stemme blive hørt. Hvorefter et næsten identisk udvalg af halvstuderede røvere atter en gang indtager landets styrende organer. Lige indtil vi har fået nok og stemmer på en stærk mand, der kan give os vort elskede gamle land tilbage, så vi slipper for at gennemlide denne farce en gang til. For nu har vi kun tillid til demagogen.

Tillid eller tiltro er en følelse, som viser sig ved, at vi har en forventning om eller en tro på, at et andet individ er pålideligt.
Ifølge filosoffen K.E. Løgstrup er tillid medfødt, mistillid læres under opvæksten. Og hvad har vi så ikke tillid til? Svaret er globaliseringen, hvor kapital, arbejdskraft og investeringer uhindret krydser grænser og gør os til fodnoter i historien.

Vi løbes over ende af monopoler, social dumping, kulturel og religiøs påvirkning samt homogenisering. Nationalstaten sættes under pres, hvilket fører til isolationisme og stærk modstand imod indvandring. Tryk avler modtryk, der opstår græsrodsbevægelser, og nu gør den lille mand oprør i stemmeboksen!

Eliten håber og tror, at populisterne er ved at toppe. Er Marine virkelig chanceløs? Folkevandringen fortsætter med uformindsket kraft, og politikerne har intet svar. Vi står og ser på, mens vort før så trygge samfund udsættes for et voldsomt pres.

De herskende klasser hylder globaliseringen og formår måske lige akkurat med skindet på næsen, tilsammen og på tværs af politiske skel, at holde populisternes frådende skare nede i den kælder, hvor de i elitens forståelse så åbenbart hører hjemme. Men er det i længden en bæredygtig holdning? Kan Marine vinde på søndag?

Indlæg i Frederiksborg Amts Avis den 3. maj 2017

Solnedgang - Michael Ford
Michael Ford | Lergraven 5, DK-3140 Ålsgårde  | Tlf.: +45 48717071