BØGER / Eventyr / Den skæve Zebra

Den skæve Zebra

Eventyret om Den skæve Zebra
Om borgerkrig, flygtninge og om at være i et fremmed land.


Den skæve Zebra

Den skæve Zebra af Michael FordMed eventyret om denne lille legetøjszebra får både du og dit barn/barnebarn en ualmindelig skøn oplevelse.
Her er et gedigent eventyr med mulighed for at tale om rigtig mange forskellige emner; bl.a. mobning, at være anderledes, at være bange, ensom, flygtning, føle afsagn, sorg m.m.

Eventyret er på en gang roligt fortalt, men også dramatisk. Her har du muligheden for at tale med dine børn om flygtninge.

Handlingen tager sin begyndelse i Afrika, hvor den lille legetøjszebra bliver fremstillet.
Da der udbryder borgerkrig i det afrikanske land, følger vi både zebraen og den lille pige, der har lavet den, på deres lange og dramatiske rejse mod et lille land højt mod nord.

Illustrationerne – som er velegnede til at tale om, da de er meget detaljerede - er i sort/hvid for at have reference til tidligere tiders eventyr, men også for at give dit barn mulighed for selv at tænke farver.

Info:

Forfatter: Michael Ford
Illustrationer, design, cover: Regitze Schmidt
Forlag: ABZebra, Sproget i eventyret – eventyret i sproget
Eventyret er også udgivet på engelsk - The Crooked Zebra
Sider: 48
Pris: kr. 149,00     Ny pris og køb
ISBN-nr. 87-989639-0-2


The Tale of The Crooked Zebra

The Crooked Zebra by author Michael Fordhe Crooked Zebra tells the story of a small African girl who makes a slightly damaged toy zebra in the village factory. Nevertheless, the crooked toy zebra is shipped off to The Little Land.

Then civil war breaks out in the African country, and the girl and her family escape. Together with her brother she is stowed aboard a smuggling vessel bound for The Little Land. We now follow the parallel journeys where the principal characters must endure unspeakable injustice, before the zebra and its mother are finally reunited in a gift shop at the zoo.

Particulars:
Author: Michael Ford

Illustrated in black and white, cover and design by Regitze Schmidt
Printed in a great quality
Hardback - 48 p.
D.kr. 149,00
ISBN 87-989639-1-0
Et åbent brev 2004
Vi læste Den skæve Zebra som godnathistorie over 2 aftener - og vi fik Den skæve Zebra, flygtninglejr, Michael Fordmange gode snakkere undervejs - f.eks. hvad betyder "asyl" (det mente Sofie var ligesom at "få helle" - og det er jo egentlig et godt billede på det).
Vi har bidt negle, holdt vejet af spænding, vi har haft ondt i maven - og vi har grinet undervejs og bekymret os - og Jesper levede sig så meget ind i historien, at han helst ville have droppet ud, dér hvor Ngonga må tage afsted med sine forældre (Jesper holdt dog ud - og blev så lettet og glad da alt blev godt igen) ...
Vi glemte næsten at spise de hjemmebagte muffins.
Tak for et spændende, vedkommende, vidunderligt og "børnehøjde-lærerigt-eventyr".
Den skæve Zebra burde simpelhen være fast pensum i alle folkeskoler i "Det lille Land".
Kærlige hilsner
Erik og Hanne/Falster
NB: Vi gik ind og så på billederne af jer to på nettet efter læsningen og børnene synes, at I ser smaddersøde ud! - så her er deres egne "anmeldelser" af historien til jer:
Aksel, 5 år:
Jeg synes at den er god. Det bedste var, da Ngongas familie kom. Jeg kunne bedst lide billedet der hvor hendes familie kom. Den skæve Zebra var den sødeste af dyene.
Georg, 9 år:
Jeg har rigtig mange yndlingdyr og jeg kunne bedst lide hele historien. Det var synd, at der var borgerkrig.
Sofie, 10 år:
Jeg synes at det var en nuttet historie. Mit yndlingsbillede var det sidste billede. Mit yndlingsdyr var den skæve Zebra. Jeg vil bede min klasse om at prøve at læse den, for den er rigtig sød. Man kan lære meget af jeres historie, for den handlinger om virkeligheden.
PS: Du er een god tegner, Elisabeth - og du er en god skriver, Michael.
Jesper, 8 år:
Jeg kan bedst lide slutningen - den allersidste side, hvor Ngonga finder den skæve Zebra igen. Mit yndlingsdyr var den lille antilope der begyndte at græde i starten af bogen. Jeg græd under historien, for jeg blev rørt da Ngongas familie kom til flygtninglejren i Det lille Land."
Lektørudtalelse:
"Det er en stilfærdig historie med et alvorligt tema. Pigen Ngonga må flygte fra sit land i Afrika. Hun kommer til Det Lille Land (læs Danmark).
I Afrika arbejdede pigen efter skoletid på et værksted, hvor de lavede små bevægelige trædyr. Vi følger en lille skæv zebras vej herfra og til butikken i Zoo, hvor den til slut bliver købt af Ngonga. Skiftevis hører vi om Ngonga og zebraen. Bogen er til oplæsning fra ca. 5 år og selvlæsning for de ca. 10-11-årige. Der er store sider og stor åben skrift. Budskabet om at man skal tage sig ordentligt af folk, der flygter fra krig og forfølgelse, er sympatisk."
Bo Knudsen
Zebra ser savannen i Den skæve Zebra af Michael Ford
Anmeldelse:
Det er en skøn parallel fortælling om et lille stykke legetøj og pigen, som har produceret det. Eventyret kommer på en god måde rundt om mange problemstillinger i verdenen lige fra fattigdom, borgerkrige og flygtninge, samtidig bevarer historien eventyret gennem den lille zebras oplevelser. Den fortæller på en god og nøgtern måde, at ikke alle har det lige så godt, som vi har det i vore lille land, men vi har plads og hjerte til at hjælpe vores medmennesker. Og så har den selvfølgelig en rigtig eventyrslutning.
Det er en rigtig god, velskrevet og lærerig histore, som kan hjælpe børn (og voksne) om hvad der kan ske i andre dele af verdenen, uden at den har enløftet pegefinger som morale.
Lotte Sørensen
 
Den skæve Zebra, flygtningelejr, Michael Ford
Fornøjelsen var stor, da jeg ved et arrangement læste Den skæve Zebra højt for drenge i alderen 8-11 år. Eventyret formåede at få deres fulde opmærksomhed og de lyttede i dyb stilhed og holdt vejret af spænding i den time jeg læste. De var tryllebundet af den lille zebras skæbe, for ikke at tale om Ngonga's og alle åndede lettede op til sidst.
Vi talte bagefter en del om eventyrets indhold og om de kunne forstå springet mellem de to hovedpersoners liv i Afrika og om deres rejse til Det lille land. Og om de vidste, hvad Det lille Land var? Tobias var helt klar over, at det var Danmark. Han vidste også hvad "asyl" betød: ... "når fremmede søger om at komme til at bo i vores land".
Jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået lejlighed til at stifte bekendtskab med et eventyr, som er så spændendefortalt og særligt vedkommende i vores hverdag - det er så genialt.
Tak Michael og Regitze.
... og Den skæve Zebra burde indgå som fast pensum i alle folkeskoler.
De bedste hilsner
Charlotte/Hornbæk
Michael Ford | Lergraven 5, DK-3140 Ålsgårde  | Tlf.: +45 48717071